Mijn favorieten

Meest gestelde vragen over: De Meterkast

Waar moet ik op letten bij het kopen van een woning?


Wanneer u een woning gaat bezichtigingen kijkt u dan ook naar de meterkast? Na dit artikel wel!


Wat is een meterkast?
Een meterkast is (vaak daadwerkelijk een kast met deur) een ruimte in een woning. Hier vindt u ook vaak andere meters zoals de water- en gas meter en leidingen. Meestal bevindt de meterkast zich in de hal/entree van een woning. De meterkast mag volgens *het Bouwbesluit niet verder dan 3 meter van de voordeur liggen.


Is een  meterkast hetzelfde als een groepenkast?
Nee. De groepenkast is een energieverdeelsysteem ín de meterkast dat ervoor zorgt dat de energie verdeeld wordt door de gehele woning en eventueel in andere ruimtes. De groepenkast is een kast met Installatie- en/of aardlek)automaten, aardlek- en hoofdschakelaar.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een woning?
Voordat u een nieuwe groepenkast gaat aanschaffen is het belangrijk dat u goed weet wat de afmetingen zijn van de meterkast. De groepenkast/installatieautomaten moeten immers wel passen.


Wat is een stoppenkast?
In oudere woningen kom je wel eens stoppen tegen. Stoppen zijn zekeringen en voorganger van schakelaars.


Zijn moderne meters beter dan stoppen?
Nee. Stoppen zijn in de praktijk niet beter dan schakelaars. Wanneer er sprake is van overbelasting brandt de zekering/stop door. De zekering moet dan vervangen worden. Dit is een vrij simpel beveiligingsmechanisme. ‘De stoppen slaan door’ is hier vanaf geleid.  De zekering brandt door zodat er geen stroom meer kan worden aangevoerd. De zekering brandt overigens vaak door wegens een te grote toevoer van stroom. Wanneer je tegelijkertijd veel apparaten aanzet die veel stroom gebruiken kan dit gebeuren bij (oude) zekeringen.
In een moderne groepenkast gebeurt dit niet. Bij overbelasting of kortsluiting  wordt de desbetreffende groep uitgeschakeld.
Een moderne groepenkast wordt vaak overzichtelijker gevonden.


Wat is kortsluiting?
Zie ook ‘zijn moderne meters beter dan stoppen?’.
Kortsluiting kan ontstaan als elektrische draden elkaar raken bijvoorbeeld als een apparaat defect is of een beschadigde kabel heeft.


Wat is het verschil tussen een 1-fase groepenkast en 3-fase groepenkast?
Bij een 1-fase groepenkast geeft de kWh meter in de meterkast 220/230 volt aan.
Bij een 3-fase groenenkast geeft de kWh meter 380/400 volt of 3x220/230 volt aan.


Waar moet een meterkast aan voldoen?
-Als eerste moet een meterkast voldoende ruimte bieden voor de groepenkast;
-Er moet voldoende ventilatie of koeling aanwezig zijn. Met name als de waterleiding ook in deze kast uitkomt. Voor elektronische componenten kan zo brand tegen gegaan worden;
-Een meterkast moet minimaal aan de volgende afmetingen voldoen van 240 x 75 x 31 cm;
-Het materiaal van de wanden in de meterkast moet minimaal 18 mm dik zijn ,u kunt hier bijvoorbeeld vezelplaat voor gebruiken;
-Meterkasten moeten volden aan een aantal Nederlandse normen (NEN);
-Kema keurmerk, CE-markering of VDE-keur(Duits);
-De groepen horen aangesloten te zijn op 2-polige aardlekschakelaars waarbij er max. 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar mogen worden aangesloten;
-Er moet een hoofdschakelaar aanwezig zijn.

Download de checklist hier:

*Het Bouwbesluit is een vaststelling van voorschriften met betrekking tot het bouwen, gebruiken en slopen van bouwwerken.
DISCLAIMER: Laat altijd een erkende installateur uw groepenkast vervangen of uitbreiden.

 

Woning van de maand